Jak poznat kvalitní náplň

Se sedacími vaky se v poslední době doslova roztrhl pytel. Výrobci se předhánějí, aby zákazníkovi nabídli ten nejlevnější a nejpohodlnější sedací vak. Často to však může být na úkor kvality.

Věděli jste, že náplní sedacího vaku jsou polystyrenové kuličky?

Výrobci, kteří zákazníkům přinášejí produkt za nejnižší cenu často používají polystyrenovou drť. Jedná se přímo o recyklát, který je drcený z polystyrenových odřezků desek, které zůstaly jako odpad ze staveb. Člověk si pak doma pohodlně hoví na pytli plném odpadu, ve kterém ne zřídka lze najít také třísku, nebo kamínek.

My v SakyPaky jsme hledali pokud možno nejkvalitnějšího dodavatele polystyrenu. První předpoklad je, že se bude jednat o surovinu potravinářskou, tedy zdravotně nezávadnou. Druhým velkým kritériem byla sesedavost kuliček. Těžší náplň znamená vyšší hustotu materiálu kuliček a tím jejich nižší sesedavost. Byť tato je přirozenou vlastností polystyrenu a za nějaký čas bude potřeba váš sedací pytel doplnit. 



 

Jak jsme kuličky do sedacího vaku testovali? Z několika firem jsme si nechali zaslat vzorky náplně, ušili desítky taburetů a ty rozdali do škol a mateřských školek. Děti je otestovaly za nás. V průběhu půl roku jsme sledovali sesedavost vaků a ten, který se za tu dobu sesedl nejméně, se stal jasným vítězem. A to je náplň, kterou dnes používáme pro sedací vaky SakyPaky, které navíc plníme optimismem :)